Over mij

Marko Janson is op 6 september 1969 geboren in Dordrecht. Opgegroeid in 's-Gravendeel. Een dorp in de Hoeksche Waard op ongeveer 9 km van het centrum van Dordrecht en ongeveer 25 km van Rotterdam. 

 

Mijn schoolcarrière 

Na de lagere school (de Willem de Zwijgerschool in 's-Gravendeel), wilde ik heel graag leraar worden in het basisonderwijs. Aangezien ik daar op de basisschool niet goed genoeg mijn best voor had gedaan, ging die deur dicht. Ik deed wat bijna iedereen na de basisschool deed: naar Dordt-school. Ik ging naar het Lager Middenstands Onderwijs in Dordrecht. Maar na een jaar had ik dat wel gezien. Ik wilde nog steeds graag het onderwijs is, maar dat ging na 1 jaartje nog steeds niet lukken. Als alternatief werd het de koksschool in Rotterdam. Daar heb ik in drie jaar mijn diploma 'leerling-kok/kelner' gehaald. Maar omdat ik merkte dat ik dan altijd moest werken als anderen naar huis gingen, besloot ik dat het dan misschien leuk zou zijn als ik keurmeester zou worden bij de keuringsdienst van waren. De opleiding op de MLTS (Middelbare school voor Levensmiddelen Technologie) in de Delft bleek toch iets te hoog gegrepen op HAVO-niveau. Vriendelijk werd me verzocht om naar een andere school uit te gaan kijken. 

Dat werd het MDGO (De Windroos) in Rotterdam. Daar haalde ik in drie jaar mijn MBO-diploma Consumptieve Technieken en in een aansluitend jaar het MBO-diploma Civiele Diensten. 

 

Aan het werk

Na het behalen van mijn MBO-diploma's ben ik aan het werk gegaan in de catering: BNR-Catering op het Rotterdamse Stadhuis en later bij Van Hecke Catering als regiemedewerker bij verschillende bedrijven (Van Leeuwen Buizen, Tetrapack en MasterFoods). 

Na verloop van tijd besloot ik dat ik verder wilde in mijn ontwikkeling en ging ik in opleiding bij ALDI om assistent filiaalleider te worden. Dit heb ik ander half jaar volgehouden. Ik besloot dat ik naar school wilde om te proberen om toch leraar te worden. 

Dit lukte niet om financiële redenen. In het tweede jaar moest ik opgeven omdat ik het schoolgeld niet kon betalen en ik mijn eerste jaar nog niet had afgerond. Helaas. Grote teleurstelling... dus weer terug aan het werk.

Ik ging aan het werk als koerier bij DHL na een interne opleiding van bijna een maand. Super leuk. Autorijden is al een hobby van me dus dat sloot mooi aan. Na ander half jaar wilde ik fulltime gaan werken en zo kwam ik op het hoofdkantoor van DHL terecht in Hoofddorp. Daar ging ik werken bij Customer Service en moest ik dagelijks ca. 120 telefoontjes beantwoorden en pakketzendingen boeken voor de koeriers. Na bijna twee jaar begon het dagelijks op en neer rijden naar Hoofddorp mij op te breken en ging ik opzoek naar ander werk, dichterbij huis. Dat werd Rabobank Rotterdam. Ik moest aan de balie werken en met heel veel geld werken. Ik vond het na 3 maanden niet echt bij mij passen en het bood totaal geen uitdaging. Ik wilde weer in de logistiek (koeriers-wereld) werken. Via Randstad uitzendbureau kwam ik bij TNT-logistics in Rotterdam Noord-West aan het werk (Naast het DHL-depot waar ik ooit begonnen was) ...

 

Aan het werk en weer naar school

Na een jaar ging voor de tweede tweede keer proberen om mijn onderwijsbevoegdheid te behalen aan de avond-PABO in Dordrecht. Naast het werken bij TNT drie avonden in de week naar school brak mij na een paar maanden op. Ik besloot om via Randstad opzoek te gaan naar ander werk in Dordrecht. Dat werd Eneco Energie dat toen nog aan de Noordendijk in Dordrecht gevestigd was. Lekker dichtbij en na mijn werk kon ik gewoon eerst nog naar huis en dan door naar de PABO. Binnen 4 jaar had studeerde ik af aan de PABO en was ik leerkracht Basis Onderwijs! Eindelijk! Het was me gelukt! 

 

Onderwijs

Sinds 2002 ben ik (met een kleine onderbreking) nu aan het werk als leraar in het Rotterdamse Openbaar Onderwijs bij stichting BOOR. 

Van 2002 tot 2007 op OBS De Wilgenstam - groep 7 en 8. Na 5 jaar op deze school was ik compleet opgebrand en heb ik onderwijs de rug toegekeerd en ben ik teruggegaan naar Eneco Energie waar ik opleidingen ging geven aan nieuwe medewerkers. Na ruim een jaar realiseerde ik mij dat ik eigenlijk in het onderwijs hoor te werken. 

In 2008 ging ik aan de slag op OBS Het Landje in het centrum van Rotterdam en keerde ik dus terug bij stichting BOOR. 

In 2011 besloot ik te proberen of ik naast mijn HBO-diploma leerkracht basisonderwijs ook nog een master-opleiding zou kunnen halen. Ik ging weer terug naar de Hogeschool Rotterdam. In twee jaar lukte het mij om mn Master of Education-diploma te behalen. 

Dit was meteen een mooie aanleiding om het reguliere basisonderwijs vaarwel te zeggen en iets buiten mijn comfortzone te gaan zoeken: het Voortgezet Speciaal Onderwijs. In 2012 ging ik aan het werk als leerkracht op VSO De Hoge Brug.